ЗБОГОМ, КВОЧКО!

ЗБОГОМ, КВОЧКО!
Бивше "Старе новине", БУРГИЈЕ.(Не више - "коло,коло, наоколо", нити ђипање у Врзином колу! Збогом, Квочко, расквоцана заблудо!

Укупно приказа странице

недеља, 16. октобар 2011.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 746

Prosjane. slika iz Zvižda, s-i  Srbija, 2011
Ovaj broj Glasnika se distribuira na preko 41,554 ispravnih adresa.
15. oktobar 2011.

SADRZAJ - CONTENT

1. POZIV NA SARADNJU

2. Turski rijaset ce ponuditi dvjema islamskim zajednicama sporazum o formiranju jedinstvene zajednice koja ce djelovati u Srbiji

3. ZASTO BI SE LEGALNA ISLAMSKA ZAJEDNICA UJEDINJAVALA SA ZILKICEVIM CETNICKIM PROVOKATORIMA

4. NEKA SE HODZE IZ TURSKE PRESTANU BAVITI POLITIKOM I TO U STRANOJ DRZAVI I TO PROTIV MUSLIMANA

5. TURSKA JE UVIJEK BILA SAMO OKUPATOR BOSNE I HERCEGOVINE I TURSKOJ SE NE SMIJE VJEROVATI

6. SLUCAJ GARAPLIJA: DOKAZANO DA SU ALIJA I BAKIR IZETBEGOVIC NAREDJIVALI LIKVIDACIJE PATRIOTA REPUBLIKE BiH

7. DA LI SE GARAPLIJINO SVJEDOCENJE MOZE SMATRATI KREDIBILNIM

8. RE: SUDSKI VJESTACI "REPUBLIKE SRPSKE" DONOSE ZAKLJUCKE SAMO NA OSNOVU FOTOGRAFIJA ZRTVE, BEZ OBDUKCIJE

9. KAKO SE ODNOSITI PREMA BOSNJACIMA KOJI SU SE ZA VRIJEME BIVSIH REZIMA "POGRESNO IZJASNJAVALI"



10. KO SU OVI KLOVNOVI, NAVODNI PREDSTAVNICI DIJASPORE
____________________________________________________
1. POZIV NA SARADNJU

Pozivamo Vas, citaoce Glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH, DA NAM POSALJETE EMAIL ADRESE SVIH VASIH PRIJATELJA KOJI GOVORE BOSANSKI, SRPSKI ILI HRVATSKI. Neka to bude Vas doprinos u borbi za Republiku BiH i za istinu. Mi cemo vasim prijateljima pojedinacno poslati jedan uzorak Glasnika i pitati ih da li zele da nam se pridruze, da nastave sa primanjem Glasnika.

Sve prikupljene adrese ce sluziti kao i do sada, iskljucivo za slanje Glasnika, u prosjeku jednom nedjeljno. I sami ste se mogli uvjeriti za ovih 17 godina, od osnivanja Bosankog kongresa, da se mi nikad nismo bavili nikakvom komercijalnom, cak ni humanitarnom aktivnoscu sa vasim adresama.

Zivjela Republika Bosna i Hercegovina

NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BiH

______________________________


2. Turski rijaset, ce ponuditi dvjema islamskim zajednicama sporazum o formiranju jedinstvene zajednice koja ce djelovati u Srbiji

Objavljeno 11/10/20110

To je saznala danas agencija Beta u dobro obavještenim izvorima.

Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji bi trebalo da prihvate formiranje jedinstvene organizacije, a prema tom sporazumu, sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima bilo bi zabranjeno da se kandiduju za celne funkcije u jedinstvenoj organizaciji.

Sporazumom bi bilo utvrdjeno da je vjerskim poglavarima zabranjeno politicko djelovanje i agitovanje za odredjene politicke ciljeve, kao i politicko okupljanje u džamijama.

Prema dobro obavještenim izvorima, prije nego što bude ponudjen islamskim zajednicama, turski rijaset ce sporazum u narednim danima predociti i vlastima u Srbiji.

Sporazum takode utvrdjuje dijelovanje islamske zajednice u Srbiji, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona.

Turska islamska zajednica je uslovila dalju pomoc dvjema islamskim zajednicama prihvatanjem tog sporazuma.

Turska je i ranije pokušavala da pomiri dvije islamske zajednice u Srbiji, ali prvi napori ambasadora te zemlje Ali Rize Colaka nisu donijeli rezultate.

Dvije suprotstavljene islamske zajednice djeluju u Srbiji od 2007.godine. Islamska zajednica Srbije osnovala je svoj Rijaset na cijem je celu reis Adem Zilkic, dok Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija sandžacki Muamer Zukorlic, priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH.

__________________________________


3. ZASTO BI SE LEGALNA ISLAMSKA ZAJEDNICA UJEDNJIVALA SA ZILKICEVIM CETNICKIM PROVOKATORIMA

Dr. Muhamed Borogovac

Postoji jedinstvena Islamska zajednica u Srbiji, a to je ona koja je decenijama postojala, koja ima sjediste u geografskom, dakle prirodnom centru muslimana Srbije, u Novom Pazaru u Sandzaku i koju predvodi legalno izabrani muftija Muamer Zukorlic. Srbijanskim vlastima, tacnije Tadicevim obrijanim cetnicima, se ne svidja sto u toj IZ nema izdajnika i onda su izmislili novu "Zilkicevu Islamsku zajednicu" svojih agenata koji onda bez ikakvog pravnog osnova pocinju otimati objekte legalne IZ pomognuti srbijanskom policijom. Time bosnjacki narod Sandzaka biva izlozen brutalnom srbijanskom drzavnom teroru. Medjutim, znamo genocidnu srbijansku politiku, pa nas to ne cudi.

Nazalsot, sada se i Turci uljucuju u akciju kao toboze neutralna strana i kazu "dvjema" islamskim zajednicama: "Dogovorite se."

Znaci, svidi se npr. vasem komsiji vasa kuca i avlija i bez ikavog pravnog osnova pocne vas maltretirati u nadi da cete popustiti i predati mu vase imanje. I tada dolazi "neutralni" treci komsija i kaze: "Trebate se dogovoriti." Jedino se vi pitate: "Sta se imam dogovarati o mome legalnom vlasnistvu?"

Dakle, u svakom slucaju legalna IZ u Srbiji ne treba slusati nikoga, pogotovo ne Turke. Oni su Bosnjake uvijek smatrali svojim "sitnisem za potkusurivanje", prodavali nas za neki njihov sasvim mali interes.

U Turskoj se uvijek politika vodila kao spletka dvojice portiv trecega, a ne kao borba za principe, pravdu, demokratiju... . Veoma je vjerovatno da je ovu najnoviju "tursku vezu" protiv naroda Sandzaka Srbija uspostavila preko nasih "velikih muslimana" udbasa kao sto su reis Mustafa Ceric i Haris Silajdzic, koji su posljednjih godina "visili" po Turskoj.

_____________________________________


4. NEKA SE HODZE IZ TURSKE PRESTANU BAVITI POLITIKOM I TO U STRANOJ DRZAVI I TO PROTIV MUSLIMANA

Dr. Vahid Sendijarevic

Koliko je ova "incijativa" turskog rijaseta dvolicna i uperena protiv Bosnjaka Sandzaka, najbolje se vidi iz citata: "Sporazumom bi bilo utvrdjeno da je vjerskim poglavarima zabranjeno politicko djelovanje i agitovanje za odredjene politicke ciljeve, kao i politicko okupljanje u džamijama."

Znaci cilj je da se usutka za politiku Islamska zajednica u Sandzaku, jedina bosnjacka organizacija koja nije u rukama Srbijanskih agenata, laznih predstavnika Bosnjaka i muslimana tipa Zilkica, Ugljanina i Ljajica. A sta je npr. sa pravoslavnim popovima, da li ce se i oni prestati baviti politkom? Ili kako to da nikome ne smeta kada se hodze izdajnici bave politikom, npr. kada Ceric u Srebrenici kaze: "Brat je ubio brata" ili kada kaze: "Turska je nasa mati" ili kada Cericeva IZ organizuje unosenje Turskih zastava na dzenaze u Srebrenici?

Zar nije bavljenje politikom kada se ovom incijativom Turski rijaset direktno mijesa u unutrasnje stvari Srbije, i to rjesava unutrasnji problem Srbije na stetu njenih ionako diskriminisanih gradjana Bosnjaka u Sandzaku?

Umjesto da brine za Bosnjake u Sandzaku, Turskom rijasetu bi bilo bolje da brine za prava Kurda, koja se svakodnevno genocidno gaze u Turskoj, gdje se Kurdi, narod od 20 miliona u Turskoj nastoji zatrijeti - negiraju im se sva nacionalna prava, cak se moraju izjasnjavati kao Turci???

_______________________


5. TURSKA JE UVIJEK BILA SAMO OKUPATOR BOSNE I HERCEGOVINE I TURSKOJ SE NE SMIJE VJEROVATI

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Jedna od zivotnih realnosti jeste da su na Bosnu uvijek nasrtali i sa Istoka i sa Zapada, i sa Sjevera i sa Juga. Svi smo kolektivno zaboravili da je Srbija izgubila suverenitet od Otomanske imperije 70 godina prije smrti naseg posljednjeg kralja Stejepana Tomasevica, koji dade zivot, a ne potpisa predaju Bosne Turcima. Bosna nije pala sapatom. Stjepan Tomesevic nije pristao da bude u sluzbi Otomanske Imperije kao sto je sluzio npr. Kraljevic Marko, niti dade Turskom sultanu kcerku za zenu, kao sto je slavljeni srpski car Lazar dao svoju kcerku Bajazitu.

Niko se vise ne sjeca bitke kod Nevesinja 1387 u kojoj Bosanci pobise 20,000 Turaka. Nakon bitke na Kosovu, Bosanski kralj je uputio molbu Papi da mu posalje pomoc u borbi protiv Turske najezde, a on 1411-e posla krizare koji ubise na prevaru 176 Bosanskih plemica na Dobor gradu kod Modrice. Bosanci su porazili tu vojsku u Vranduku kod Zenice.

Niko vise ne pamti da je 6000 Bosanaca poginulo kod Podnovlja 1854 u borbi protiv Turske vojske pod komandom Omer Pase Latasa.  Na Bosanskoj strani su bili i muslimani i hriscani. Muslimani su postili pred bitku sest dana, ali sa svojim kremenjusama nisu mogli nista protiv modernih pusaka i artiljerije kojom je Austrija snabdjela Turke. Kada je nakon poraza Bosanaca u bici protiv Turaka na Alipasinom polju kod Sarajeva 1832-e Kapetan Gradascevic, Zmaj od Bosne, zatrazio azil u Austro-ugarskoj, Austrija ge predade Turcima u Zemunu.  Kazu da je umro od ljubavi prema Bosni u prisilnom izgnanstvu.

Medjutim ne smije se zaboraviti da je Otomaska Imperija, a danas Turska drzava uvijek imala specijalni odnos sa Srbijom. Turskoj je odnos sa Srbijom bio uvijek vazniji nego  muslimani u Srbiji i muslimani u Bosni i sama Bosna. Srpsku pravoslavnu crkvu je obnovio i ujedionio Mehmed Pasa Sokolovic, a prvi patrijarh danasnje Srpske pravoslavne crkve je bio brat Mehmed Pase Sokolovica. Da se ne zaboravi da je pravoslavni srpski manastir u Papraci izmedju Sekovica i Tuzle napravljen na gruntu turskog sultana Bajazita prije nego je Bosna bila pokorena od strane Otomanske imperije. Srbija dobija autonomiju od Otomaske imperija, a svaka pobuna bosanaca je ugusena u krvi i onda kada Otomaska imperija vise nije mogla kontrolisati Bosnu, nije dala autonomiju Bosancima, nego je predala Bosnu kao kusur Austriji. Ne zaboravimo da je svojim potpisom Turska obezbjedila Srbiji da legalno moze protjerati sve muslimane iz Srbije nakon dobijene autonomije. Zar treba bolji dokaz koliko je Turskoj stalo do muslimana u Srbiji, do muslimana u Bosni i Hercegovini, do muslimana na Balkanu i muslimana u Evropi. Turska ima na srcu samo interes jednog naroda, a to je Turaka, i to je to. Oni koji to ne razumiju proci ce kao sto su prosli muslimani iz Ljesnice u Srbiji, muslimani iz Smedereva, Beograda, Nisa, Uzica, Banja Luke itd.

Najveca podvala Bosni i Hercegovini danas je Cericeva politika simbolisana njegovom izjavom "Turska je nasa mati." koja od Turaka pravi nase staratelje, da bi im se dalo zeleno svjetlo da se mijesaju u nase poslove i da odlucuju u nase ime.

Ali, istina je i to da je danas nasa sudbina u nasim rukama. Nije svijet odgovoran zato sto se Ceric bori za legalizaciju Republike Srpske i Daytonsku podjelu BiH i sto neki koji za sebe kazu da su muslimani Bosnjaci u Srbiji bore da uniste muslimane na Sandzaku.  Prihvatiti posredovanje Turskog rijaseta izmedju legalne i nelegalne islamske zajednice u Srbiji je pristati da sejtan presudjuje o tome sta je dobro, a sta zlo za muslimane Sandzaka.

_____________________________________


6. SLUCAJ GARAPLIJA: DOKAZANO DA SU ALIJA I BAKIR IZETBEGOVIC NAREDJIVALI LIKVIDACIJE PATRIOTA REPUBLIKE BiH

Tuzlanski advokat Faruk Balijagic, branitelj okrivljenog pripadnika Izetbegoviceve tajne sluzbe Garaplije, u trecem nastavku intervjua za Avaz otkriva u novom (istinitom) svjetlu neke mracne dogadjaje iz ratne istorije Bosne i Hercegovine. Balijagic, uprkos jucerašnjem napadu na njegovu kucu, nije odustao od svojih navoda i objavio je i treci nastavak svoga interjua za Avaz.

Vjerujete li da napad nije bio slucajan?

- Samo slijep i malouman covjek može smatrati da je ovo slucajnost. Sve je smišljeno i organizovano odradeno. Jedino mi nije poznato jesu li napadaci znali da me nema u kuci, jer sam u tom momentu bio u Sarajevu. Nisam dobivao nikakve prijetnje proteklih dana, ali mi je nakon prvog intervjua u "Avazu" sugerisano da zamolim vašu redakciju da povuce intervju, kako je receno, zbog moje sigurnosti. Dobio sam nekoliko poziva, i nije mi padalo na pamet da to uradim. Pozive sam dobio od ljudi s kojima komuniciram u poslovnom smislu, a pretpostavljam da je politicki vrh, koji je prozvan u mom intervjuu, preko mojih kolega pokušao stopirati istinu u "Avazu".

Pravna bitka

Da se vratimo na Vaša saznanja o vezama politike i brutalnih zlocina u BiH. Predmet "Garaplija", koji ste preuzeli, bio je i ostao vrlo zanimljiv za politicke strukture. Zašto?

- Buduci da sam krenuo u žestoku pravnu bitku, tražio sam pomoc sa strane. Ujedinjeni narodi (UN) odlucili su poslati svoje ljude da ispitaju slucaj. Predstavnici UN-a poceli su rad sa mnom u tadašnjoj kasarni "Maršal Tito". Garapliju su svakodnevno dovodili iz zenickog zatvora kako bi dao iskaz o terorizmu i zlocinima u Sarajevu. Sve je zabilježeno na videotrakama i zapisnicima koji se nalaze u Medjunarodnom sudu u Hagu. Garaplija je pricao da je dobio zadatak da uhapsi Nedžada Herendu, koji je bio pripadnik jedinice "Ševe". Nakon što su uhapsili Herendu, Muran, Pezo i Garaplija odvezli su Herendu u Prvu bazu tajne politicke policije AID na ispitivanje. Tu su poceli s uzimanjem iskaza od Herende, koji je priznao svoje clanstvo u "Ševama", priznao da su iznosili novac na Kipar.

Herenda je do u detalje opisao sva politicka ubistva koja su radjena tabletama izraelske tajne službe Mosad, koje simuliraju srcani udar, slican onome koji su doživjeli Mustafa Hajrulahovic Talijan i general Mehmed Alagic. Predstavnici UN-a dobili su imena 28 pripadnika "Ševa". Dok su vodili istragu tajni policajci kojima je rukovodio Garaplija, svaku noc su održavali sastanke s Ademovicem u kapeli Partizanskog groblja na Barama. Ademovic je svaku noc prenosio cestitke od Izetbegovica i na kraju je rekao da je Izetbegovic naredio Herendinu likvidaciju. Momci su po naredjenju pucali u Herendu s udaljenosti od 20 centimetara u glavu. Herendino tijelo je klonulo, krv je pljusnula i Herenda je zatim ubacen u najlon-vrecu, odnesen u šaht dubok tri metra u blizini Semizovca, odakle je izašao Allahovom, dž. š., voljom, a kako se istina ne bi sakrila.

Placanje zlocina

Šta se, prema Vašim informacijama, dalje dogadjalo?

- Kada je štampa objavila da je Herenda ostao živ, Alija i Bakir Izetbegovic odlucili su zatvoriti Garapliju, Pezu i Murana. Garaplija nam je ispricao da mu je u zatvor došao kolega Fahrija Karkin i da mu je rekao da ga je služba poslala, te da nece biti osudjen i da ce se sve lijepo završiti. Branili su se šutnjom, a tajna policija pravila je alibi. Policija je, naime, vlastitim ljudima napravila lažnu potvrdu da su bili u Domu penzionera u Tuzli, u sobi koja ne postoji, a ne postoji ni taj sprat u Domu penzionera. Nakon što je sudija Amir Jaganjac izrekao drakonske kazne pripadnicima AID-a, Garapliji je receno da je to samo radi javnosti. Tek nakon pet godina od izricanja presude Garaplija je vidio da je prevaren i tek je tada zatražio moju pomoc.

Na dan glasanja pred Domom za ljudska prava za BiH šest domacih sudija je glasalo protiv obnove postupka Garapliji, a šest stranih za to. Postupak je obnovljen, jer se glas predsjednice Doma Mišel Pikar (Michel Picard) racunao kao dva glasa.

Prije objave presude, u hodniku Kantonalnog suda u Sarajevu susreo sam sudiju Pajica i pitao zašto je glasao protiv odluke, odgovorio je da je morao, jer je postignut dil izmedju SDA, SDS-a i HDZ-a, i to vrlo mudro, kako bi u kasnijem periodu zbog ovih zlocina "Ševa" bošnjacki narod bio talac, jer UN ima kompletan dosje i bošnjacki narod je morao biti prisiljavan na stalne ustupke, bez obzira na najvece žrtve i zlocin koji je doživio.

U tajnoj diplomatiji uvijek je planetarni zlocin u Srebrenici pravdan ubijanjem i spaljivanjem Srba pred Domom milicije u Sarajevu, politickim ubistvom srpskog poslanika u Skupštini RBiH Najdana Pašica, a što je sve bilo rukopis teroristicke skupine "Ševe". Nakon što je obnovljen postupak, Vrhovni sud FBiH donio je novu presudu te je optuženima smanjio kazne na onoliko vremena koliko su vec bili u zatvoru, tako da su se Garaplija i ostali policajci našli na slobodi.

(...)

Ko može odluciti o likvidaciji?

- Sve vrijeme dok sam kao advokat radio na slucaju "Garaplija", tajna politicka policija AID  vodila je moj dosje. Što je najžalosnije, iz projekata tajne policije osvetnicke aktivnosti zbog mog profesionalnog angažmana bile su usmjerene prema mojoj djeci. I ovakva inertnost i opci haos u BiH je rezultat amnestiranja pocinjenih zlocina i nekažnjenih ljudi koji su i dan-danas na visokim pozicijama. Jer, koji je taj otudjeni centar moci koji donosi odluku o likvidaciji, bez suda i sudjenja? Sjetimo se samo kada je Nedžad Ugljen došao da moli Aliju Izetbegovica da ga ne ubiju, a ovaj je rekao da se tu ništa više ne može uciniti - navodi Balijagic.

________________________


7. DA LI SE GARAPLIJINO SVJEDOCENJE MOZE SMATRATI KREDIBILNIM

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Ko god procita gornju izjavu Garaplijinog ovlastenog advokata Faruka Balijagica,  jasno mu je da je izjava istinita, da zaista Bakir i Alija Izetbegovic jesu narucivali ubistva politickih protivnika, i to su radili u svojstvu agenata Srbije iza ledja narodu Bosne i Hercegovine. Vazna cinjenica koja je dovoljna da ubijedi svakog objektivnog citaoca je i presuda Suda BiH, presudjena zahvaljujuci stranim, dakle, nezavisnim sudijama, da se Garaplija pusti iz zatvora. Za oslobadjanje Garaplije iz zatvora se izborio novi advokat Faruk Balijagic kada je preuzeo odbranu od prethodnog advokata Fahrije Karkina.

Primjetimo, da se sada razjasnilo da je "advokat" Fahrija Karkin u stvari bio trojanski konj podvaljen Garapliji od strane Izetbegovica, jer je Garaplija bio izabran od strane Izetbegovica kao zrtveni jarac. Garaplija je trebao stradati da bi Alija Izetbegovic, naredbodavac ubistva Herende, ostao cist. Ovo je prilika da se sjetimo i slucaja Fate Orlovic, ciju je vec dobijenu Tuzbu Fahrija Karkin preokrenuo u potpuni poraz. Dakle, to je uhodana praksa lidera SDA da ubacuju "advokata" Fahriju Karkina kao trojanskog konja svojim protivnicima, tj. ljudima koji na neki nacin ugrozavaju cetnicki projekat u BiH.  Znaci, Karkin je specijalni SDA (citaj: udbaski) kadar, kojega lideri SDA salju po potrebi da iznutra, kao advokat upropastava svoga klienta. To je zaista necuveno, gnusno ponasanje jednoga advokata.

Za neke je iznenadjenje da se ovi dokazi protiv dvojice Izetbegovica  iznose u Avaza, kada se zna da je Avaz bio jedan do kljucnih stubova velikosrpskog projekta u BiH. Avaz je bio propagandni stub SDA i ucestovao je u svim projektima SDA protiv Republike BiH. Radoncic je i dobio pristup materijalnim sredstvima skupljenim u svijetu za odbranu Republike BiH samo zato da bi uspostavio informativnu imperiju Avaz, koja je sluzila kao oslonac specijalnog rata protiv Republike BiH. Sjetimo se, BiH javnost je u vise navrata upoznata od strane BiH medija, npr. Dana, Slobodne Bosne, Oslobodjenja da je Radoncic bio agent Udbe i da mu je kodno ime bilo "Scepo".

Radoncicev sukob sa Bakirom Izetebgovicem se moze objasniti kao sukob dva snazna ega, dva silnika (Amerikanci kazu "warlords") kakve srecemo u primtivnim kulturama, gdje se politika vodi zbog takvih silnika, a ne zbog domovine niti ideologije, niti zakona, demokratije itd. Njih obojica, i Izetebegovic i Radoncic, ali i Silajdzic i Lagumdjija, Covic i Dodik, su izgradili svoje mini imperije na istom, malom prostoru Bosne i Hercegovine, koje se po prirodi stvari moraju sukobiti. Naime, kada imas dva ili vise kriminalnih kartela koji djeluju na jednom prostoru rat izmedju njih je neminovan. Samo zato ratuju, za sada samo rijecima, Radoncic i Izetbeogvic, a ne zbog bilo kakve politicke razlike. Obojica su regrutovani od istog velikosrpskog projekta.

Ovo su u stvari dobre vijesti za narod Bosne i Hercegovine. Neka se kriminalci malo bave sobom, odmah se lakse dise.

________________________


8. RE: SUDSKI VJESTACI "REPUBLIKE SRPSKE" DONOSE ZAKLJUCKE SAMO NA OSNOVU FOTOGRAFIJA ZRTVE, BEZ OBDUKCIJE

Saljem vam pojasnjenju u vezi clanka koji ste objavili pod nazivom: "SUROVA STVARNOST "REPUBLIKE SRPSKE": SUDSKI VJESTACI DONOSE ZAKLJUCKE SAMO NA OSNOVU FOTOGRAFIJA ZRTVE, BEZ OBDUKCIJE !? !? !?".

Razgovor koji se moze cuti na linku sam ja obavio sa vjestakom trasologom, dr. Busarcevicem, sto znaci da ne postoji niko ko moze strucnije od mene objasniti sustinu razgovora.

Naime, nije tacno da obdukcija tijela ubijene Ivone Bajo nije izvrsena, nego su njene rezultate ODBILI drzavni organi. Iako je patolog tvrdio da povrede na tijelu ubijene djevojcice, nije mogla nanijeti zica, tuzilastvo to ne prihvata i trazi misljenja drugih vjestaka...

Kriminal u njihovom radu se ogleda u tome sto tim vjestacima, nisu dostavili podatke sa obdukcije, nego samo sliku povrsinske rane, tako da vjestak ne zna nista o unutrasnjim povredama.

Skenirani dokument u kome su opisane povrede uocene pri obdukciji je u prilogu.

Kriminalci iz tuzilastva su to pokusali da prikriju!

Zdenko Bajo
065-xxx-xxx

-----
Postovani gosp. Bajo,

za mene je bilo sokantno to sto vas sagovornik, vjestak, podrazumjeva da je u redu da on dade njegov izvjestaj na osnovu onoga sto mu je Tuzitelj dostavio, a to su samo slike. To pokazuje kakva je uobicajena prakasa u RS. Normalno bi bilo da svaki vjestak, kada god se od njega trazi vjestacenje, ima uvid u sve sto on misli da treba da pregleda, a ne samo u ono sto mu jedna zainetersovana strana (u ovom slucaju tuzilac) dostavi. Vjestak bi trebao biti potpuno nezavisan, tj. objektivan ekspert, a ne pod uticajem, tj. podredjen bilo kojoj strani u sporu.

M. B.

_______________________________


9. KAKO SE ODNOSITI PREMA BOSNJACIMA KOJI SU SE ZA VRIJEME BIVSIH REZIMA "POGRESNO IZJASNJAVALI"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Govoreci na dzenazi Nedzada Ibrisimovica, Reis Ceric je iskoristio priliku da oblati dvojicu istinskih velikana Republike Bosne i Herecgovine slijedecim rijecima:

“Imali smo mi niz velikih, odlicnih književnika i umjetnika, od Kulenovica do Dizdara, koji su živjeli i umrli sa svojevrsnom mimikrijom, svojevrsnim zagušenjem, kao mucenici: morali su se ponašati pa i pisati kako je to od njih tražio tadašnji društveni i politicki poredak, a to znaci negirati svoje istinsko bice, i samo su u potaji ili pred istinskim prijateljima ostavljali tragove svoga sanjanog muslimanstva ili pripadnosti islamu. Nedžad Ibrišimovic je, hvala Bogu, bar djelimicno izbjegao tu sudbinu”: rekao je reisu-l-ulema IZ-a u BiH Mustafa ef. Ceric.

Davno smo pisali u Glasniku kako trebamo tretirati ljude ponikle u bosnjackim sredinama, a koji su npr. bili u jugoslovnskim tajnim sluzbama (UDBA, KOS), ili koji su se izjasnjavali kao Srbi ili Hrvati ili Jugosloveni.

Kriterij je slijedeci; Izjasnjavanje kao Srbin ili Hrvat ili Jugosloven u nekom periodu zivota samo po sebi nije grijeh, nego je to pravo svakog covjeka da se izjasni kako se osjeca. Rijeci su jeftine i neki ljudi su se izjasnjavali kao Srbi ili Hrvati ili Jugosloveni da bi postigli nesto u zivotu. S druge strane, neki su se izjasnjavali iz uvjerenje, najcesce kao Srbi ili Jugosloveni, jer je Jugoslavija aktivno provodila tu vrstu asimilacije Bosnjaka te su mnogi i asimilirani u Srbe.

Medjutim, baz obzira na motive, izjasnjavanje samo po sebi nije veliki problem. Pravi izdajnici su samo oni koji su se aktivno angazovali za drugu stranu.

Na primjer, ne bi bio veliki problem da se Mesha Selimovic izjasnio kao Srbin sa ciljem da mu se lakse objavi neka knjiga. Istina to ne bi bio bas moralan cin. Pravi problem je sto se Mesha Selimovic izjasnio kao Srbin, bas kada je to bilo potrebno velikosrbima u borbi protiv tadasnjih boraca za nacionalno priznanje Muslimana. Naime, tada su Muslimani od Meshe Selimovica, kao pisca `"Dervisa" i "Tvrdjave", trazili da ih podrzi u borbi za nacionalnu afrimaciju kao najpoznatiji "muslimanski" knjizevnik. Nazalost, tada nam je Mesha Selimovic zabio noz u ledja, izjavljujuci da je on "ponosan sto pripada slavnoj srpskoj knjizevnosti zajedno sa velikanima kao sto su Njegos, Crnjasnki, Andric... ?! Tada je smislio i onu mudroliju, parafraziram: "Nismo rijeka, ali ne mozemo ni presahnuti", cime se u stvari knjizevnim jezikom opredijelio za velikosrpsku propagandu da Bosnjaci jos nisu narod i da nas zato ne treba ni priznati, cak ni pod utjesnim imeonom "Muslimani".

I ne samo to! Mesha Selimovic se kao clan Centralnog komitata SK BiH aktivno suprotstavljao patriotima Republike BiH koji su vodili borbu za vecu samostalnost Republike i za priznanje "muslimanske nacije". Mesa Selimovic je tada bio lider unitaristickih snaga u BiH u borbi protiv vece samostalnosti Republike BiH, ali je srecom bio porazen od tadasnjih patriota Republike BiH pa je kao gubitnik revoltirano otisao u Beograd, odakle je nastavio odasiljati otrovne strijele prema Sarajevu i opcenito prema Muslimanima. Sjetimo se npr. njegove ruzne knjige "Sjecanja" npr. njegovog ogavnog opisa mekteba, ili nevjeriovatnog okrivljavanja muslimana za ubistvo njegovog brata, mada je njegov brat osudjen pred prijekim sudom komunisticke partije.

Isto vrijedi i za Aliju Izetebegovica. Ne bi bio veliki problem sto se on izjasnjavao kao Srbin, da se nije akrtivno stavio u sluzbu velikosrpskog projekta na unistenju Republike BiH.

S druge strane, ljudi kao  Mehmedalija Mak Dizdar i Skender Kulenovic nisu bas nista uradili protiv Republike BiH i Bosnjaka, nego upravo suprotno, doprinjeli su afrimaciji Republike BiH, pogotovo Mak Dizdar.

Osim toga, u ovome ratu je bilo veoma mnogo ljudi koji su se uoci rata u strahu od velikosrpske agresije pridruzili tada saveznickim hrvatskim strankama ili cak jedinicama, HVO ili HOS-u. Tako su postojale citave HVO i HOS brigade, sa vecinskim bosnjackim sastavom. Normalno da se tim ljudima nista ne moze zamjeriti, ako se poslije nisu ogrijesili o odbrambene snage Republike BiH. Uzmimo na primjer Dr. Fuada Muhica. Kada je pomocu afere Agrokomerc skinuta patriotska garnitura sa vlasti u Republici BiH, Dr. Muhicu su odjednom bila zatvorena sva vrata za politicko djelovanje. Tada on odlazi u HSP, cime dobija mikrofon u borbi protiv predstojece agresije na Republiku BiH. Covjek koji je vidio sta se sprema i govori da se moramo spremiti za odbranu, suptorno Izetbegovicu koji nas je uljuljkivao u laznoj sigurnosti, je morao biti usutkan. Cim je Dr. Fuad Muhic pocao davati HSP-ova saoptenja o opasnosti od agresije na RBiH i o potrebi organizopvanja odbrane, ubijen je u svojoj vikendici, toboze, je izvrsio smoubistvo.

O svome veoma plodnom zivotu, Dr. Fuad Muhic se do zadnjeg daha borio za Republiku BiH. S druge strane, jedan primjer izdajnika je Armin Pohara, jer se poslije prelaska HVO na stranu cetnika aktivno stavio u sluzbu HVO-a protiv Republike BiH.

Isto tako, ne mozemo zamjeriti bivsim oficirima JNA, KOS-ovcima koji su tokom rata otkazali poslusnost svojim poslodavcima. Nasi neprijatelji su samo oni medju njima koji su i dalje ostali vjerni velikosrpskom projektu.

Udbasi su nesto drugo. Oni su kao civili dobrovoljci spijunirali svoje komsije, dzematlije, kolege i prije rata, oni su se zaista ogrijesili o ovaj narod. Oni su to radili iz ubjedjenja i gotovo svi su ostali vjerni Srbiji i kada je Jugoslavija prestala da postoji.

________________________


10. KO SU OVI KLOVNOVI NAVODNI PREDSTAVNICI DIJASPORE

Poštovane kolege

Od 12-14 oktobra najuže rukovdstvo Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, predsjednik Zaim Pašic, potpredsjednik Hasan Šehovic, sekretar Anes Ceric i ambasador SSDBIH Ahmed Kemal Baysak,  uzece ucešce na regionlanoj  TAIEX konferenciji o migraciji, koja ce se održati u Sarajevu. Tom prilikom rukovodstvo SSDBIH  sastace se i sa clanovima Predsjednistva BiH i  predsjedavajucim Parlamenta Bosne i Hercegovine i izraziti im zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda BiH koji je ocjenio da Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine nije u skladu sa Ustavom BiH i da 1.5 miliona naših gradjana nece biti ispisano iz državljanstva zemlje iz koje vecinom nisu otišli svojom voljom.

Naravno posebno ce se zahvaliti gospodinu Bakiru Izetbegovicu koji je poduzeo konkretne korake u rješavanju ovog problema.

S poštovanjem

GO SSDBiH
Komisija za  informiranje
Namik Alimajstorovic


KOMENTAR: Ko su ovi klovnovi? Sta oni rade, gdje zive, sa kime se druze, ko u dijaspori zna za njih, ko zna sta oni misle o politici? Kljucno je pitanje, kako to da bas oni, apsolutni marginalci, dobijaju pazivnice BiH Predsjednistva?

O cemu se ovdje radi? Nasim vlastodrscima treba uticaj u dijaspori i zato oni nastoje da izgrade poslusne "lidere" dijaspore, zanemarujuci one koji imaju istinski uticaj u dijaspori, one koji oblikuju javno mnijenje u BH dijaspori, ukljucujuci i NKRBiH. Zato nase vlasti i nasi mediji totalno ignorisu (neposlusnu) pravu dijasporu i nosioce autenticnih stavova dijaspore, a i iz zraka izmisljaju neke potuno marginalne ljude kao lidere dijaspore i organizuju im prijeme u Predsjednistvu nebi li im izgradili ugled u dijaspori. To im nece uspjeti, jer ni Predsjednistvo nema ugled u dijaspori i odavno je druzenje sa Izetbegovicem i slicnim postalo minus, a ne plus u ocima postenih ljudi.

Zaboravilki su jos jednu, glavnu, stvar: "Ne pravi se pita od ... ."

M. B.

  [ Izvor: bosanski_kongres@nkrbih.com ]


Нема коментара:

Постави коментар