ЗБОГОМ, КВОЧКО!

ЗБОГОМ, КВОЧКО!
Бивше "Старе новине", БУРГИЈЕ.(Не више - "коло,коло, наоколо", нити ђипање у Врзином колу! Збогом, Квочко, расквоцана заблудо!

Укупно приказа странице

петак, 10. јануар 2014.

Crkveni kalendar "Staljin"

MOSKVA - Ruska pravoslavna crkva našla se na meti oštrih kritika na Internetu, zbog objavljivanja zidnog kalendara za 2014. godinu, na čijim su stranicama prikazane fotografije i detalji iz biografije Josifa Visarionoviča Staljina.

Crno-beli kalendar, pod nazivom "Staljin", košta 200 rubalja i predstavljen je kao "veliki poklon veteranima i ljubiteljima istorije". Polemiku na Internetu pokrenuo je istoričar Mihail Babkin, kada je, 7. januara, postavio vest o objavljivanju kalendara. Jedan od oko 200 komentara na njegovu poruku glasi:
"Sramota i uvreda za sve koji su nastradali", misleći na milione ljudi ubijenih u vreme Staljinove diktature, preneo je Rojters. Ruska pravoslavna crkva, koja je pod Staljinovom vlašću bila proganjana i obnovljena posle pada ŠSR-a 1991, saopštila je da je u julu otpustila direktora Patrijaršijskog izdavačkog centra kada je saznala za štampanje kalendara, ali da su oni već bili isporučeni.
"Ruska pravoslavna crkva bila je pod najstrašnijom represijom tokom Staljinove vlasti, kada je hiljade sveštenika bilo deportovano i ubijeno. Objaviti takvo izdanje u crkvenoj ustanovi je moralno neprihvatljivo", rekao je za Rojters portparol Ruske pravoslavne crkve Vahtang Kapšidze.
On je, međutim, dodao da među Rusima ima i onih koji i dalje gaje simpatije prema Staljinu, smatrajući ga zaslužnim za pobedu u Drugom svetskom ratu i sticanje statusa zemlje kao supersile.

 


Crkveni kalendar "Staljin" izazvao polemiku | Svet | Novosti.rs